Mijn meest recente blogs

Weg met die pré-vakantiestress 😉

Over drie weken beginnen de schoolvakanties weer in onze regio. Ben jij iemand die elke keer weer vakantiestress ervaart voordat je op vakantie gaat? Dan heb ik hier vijf tips voor je om dit jaar eens wat relaxter op vakantie te gaan!

Tip 1: Neem minimaal twee à drie dagen de tijd om eerst om te schakelen voordat je aan je reis begint.

Hoe je meer uit je HSP kunt halen met mindfulness ( Gastblog van Marisa Garau)

Hoog Sensitief Persoon – pas sinds een tijdje hoor en lees je veel over dit karaktertype. Als mindfulness expert kreeg ik er steeds meer vragen over. Mijn eerste reactie was: ‘Nee he, is er weer een nieuwe aandoening verzonnen waar vervolgens hele volksstammen voor in therapie moeten?’ Maar toen ik me in HSP ging verdiepen, was het alsof ik in de spiegel keek. HSP… dat ben ik!

Facebookstress en introversie

Voor het geval je mijn facebookpagina “geliked” hebt, dan heb je gezien dat daar de laatste tijd weinig gebeurt, nou eigenlijk al weken niets!

Ik heb namelijk weer serieuze facebookstress. Al sinds is ondernemer ben, krijg ik van alle kanten te horen en te lezen dat een facebookpagina niet mag ontbreken als marketing-tool.

Haal het maximale uit jouw me-time

“Haal het maximale uit jouw me-time”

Bovenstaande kreet zag ik laatst voorbij komen bij een reclame voor een nieuwe chocoladesnack. Ik moest hier hartelijk om lachen. Zo is de me-time ook binnen de commercie ontdekt 😉

Terecht, want me-time is ontzettend belangrijk. Zo vraag ik dit eigenlijk standaard aan de vrouwen die ik begeleid: “neem je regelmatig tijd voor jezelf?”

Hoe je je nieuwe doelen/voornemens wel gaat halen.

Ken je dat? Dat je jezelf iets voorneemt. Dat dit niet lukt zoals je dat voor ogen had en dat je daar zo ontzettend gefrustreerd over kunt zijn. Mij gebeurt dit echt regelmatig. Vooral omdat ik als perfectionist én altijd veel te grote doelen stel én omdat ik die nooit meteen, helemaal perfect, haal. Waardoor ik altijd genoeg reden zie om mezelf daarover te frustreren.

Ben jij “assertief”?

paardenbloem

Vaak als ik nieuwe vrouwen ontmoet tijdens het netwerken reageren ze een beetje verbaasd als ze horen dat ik heel vaak vrouwen leer om assertiever te worden.

Voor mij is “in balans zijn” en “assertief zijn” een hele logische combi. Assertief zijn is voor mij veel breder dan “neen” zeggen. Voor mij is assertief zijn vooral jezelf heel erg serieus nemen en goed voor jezelf zorgen en vandaar uit ook je grenzen bewaken en “neen” zeggen.

De vrouwen die ik coach zijn vaak, net zoals ik, behoorlijk perfectionistisch. Ze willen en kunnen veel en om alles goed te kunnen doen ( nou ja, het liefste natuurlijk zo perfect mogelijk) hebben zij de neiging om steeds slechter voor zichzelf te zorgen. Ze nemen minder tot geen tijd meer voor zichzelf. Ze vinden dus dat andere dingen of anderen belangrijker zijn en cijferen zichzelf stukje bij beetje weg.

Dat gebeurt echt  de “besten” hoor! Ik zie zo vaak ontzettend leuke, sterke, “assertieve “vrouwen die zichzelf helemaal hebben weggecijferd voor de combi baan/eigen bedrijf, partner, kinderen en/of zieke ouders.

Mijn taak is dan onder andere om deze vrouwen te wijzen op dit wegcijferen en de meesten zijn dan oprecht verbaasd.

Dus leuke vrouw: herken je bovenstaande  situatie? Wacht dan niet  totdat je omvalt maar begin NU met het weer een beetje beter voor jezelf zorgen:

Tip 1:
Maak minimaal een moment voor jezelf vrij iedere dag en breidt dit uit tot zeker een uur per dag en een vaste avond per week. Tijdens dit moment ga je iets doen waar jij energie van krijgt en dat mag ABSOLUUT niet nuttig zijn 😉

Tip 2:
Observeer jezelf eens wanneer je weer “ja” zegt tegen een taak, klus of verzoek. Voelt het als een volmondig “ja”? Helemaal goed ga het lekker doen want dat geeft je energie of kost je in ieder geval  geen energie.

Voel je “neen”, dus bijv. moeheid, tegenzin, twijfel? Probeer het dan ook niet  te doen! Zeg “neen”. Besef dat wanneer je in zo’n situatie “ja” zegt tegen de ander, je in feite “neen” zegt tegen jezelf!

Tip 3:
Ook nog zo’n fijne zin:
Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?