Mijn meest recente blogs

Weg met die pré-vakantiestress 😉

Over drie weken beginnen de schoolvakanties weer in onze regio. Ben jij iemand die elke keer weer vakantiestress ervaart voordat je op vakantie gaat? Dan heb ik hier vijf tips voor je om dit jaar eens wat relaxter op vakantie te gaan!

Tip 1: Neem minimaal twee à drie dagen de tijd om eerst om te schakelen voordat je aan je reis begint.

Hoe je meer uit je HSP kunt halen met mindfulness ( Gastblog van Marisa Garau)

Hoog Sensitief Persoon – pas sinds een tijdje hoor en lees je veel over dit karaktertype. Als mindfulness expert kreeg ik er steeds meer vragen over. Mijn eerste reactie was: ‘Nee he, is er weer een nieuwe aandoening verzonnen waar vervolgens hele volksstammen voor in therapie moeten?’ Maar toen ik me in HSP ging verdiepen, was het alsof ik in de spiegel keek. HSP… dat ben ik!

Haal het maximale uit jouw me-time

“Haal het maximale uit jouw me-time”

Bovenstaande kreet zag ik laatst voorbij komen bij een reclame voor een nieuwe chocoladesnack. Ik moest hier hartelijk om lachen. Zo is de me-time ook binnen de commercie ontdekt 😉

Terecht, want me-time is ontzettend belangrijk. Zo vraag ik dit eigenlijk standaard aan de vrouwen die ik begeleid: “neem je regelmatig tijd voor jezelf?”

Hoe je je nieuwe doelen/voornemens wel gaat halen.

Ken je dat? Dat je jezelf iets voorneemt. Dat dit niet lukt zoals je dat voor ogen had en dat je daar zo ontzettend gefrustreerd over kunt zijn. Mij gebeurt dit echt regelmatig. Vooral omdat ik als perfectionist én altijd veel te grote doelen stel én omdat ik die nooit meteen, helemaal perfect, haal. Waardoor ik altijd genoeg reden zie om mezelf daarover te frustreren.

Welke alarmsignalen duiden eigenlijk op stress?

Zoals jullie weten schrijf ik regelmatig over stress en hoe je daarin de balans kunt vinden. Ik zeg ook vaak tegen cliënten: Stress is in wezen positief. Het helpt je om alert en adequaat te reageren op situaties. Je kunt ook prima een tijdje onder grote stress functioneren, maar je moet wel voldoende herstelmomenten kunnen inbouwen. Dat laatste schiet er voor velen bij in. Zo rijgen de stressmomenten zich aaneen tot een chronisch stressniveau en dat zorgt er uiteindelijk voor dat bij iedereen op een gegeven moment de rek er uit is. Je ontwikkelt dan allerlei klachten op lichamelijk- en psychisch vlak.

Facebookstress en introversie

Voor het geval je mijn facebookpagina “geliked” hebt, dan heb je gezien dat daar de laatste tijd weinig gebeurt, nou eigenlijk al weken niets!

Ik heb namelijk weer serieuze facebookstress. Al sinds is ondernemer ben, krijg ik van alle kanten te horen en te lezen dat een facebookpagina niet mag ontbreken als marketing-tool. Nou snap ik dat heus wel, alleen ik merk aan mezelf dat ik het ontzettend ingewikkeld vind om zo vaak iets op die pagina te zetten. Om zo vaak te ZENDEN, voor mijn gevoel.

Het is niet zo dat ik niets te vertellen heb. Ik kan urenlang praten over vrouwen en balans, ik weet er ontzettend veel vanaf. Alleen dat is altijd in een gesprek met een ander.

Facebook is voor mij een heel ander contact. Wanneer ik weer iets “moet” posten op facebook van mezelf, en ja dat voelt ook echt als moeten… dan voel ik altijd een beetje weerstand.

Ik ben dat gaan onderzoeken bij mezelf en het heeft vooral te maken met het zenden. Zo gebruik ik geen persoonlijke facebookpagina, ik kijk ook nooit op andermans facebookpagina. Ik zit niet op Instagram, twitter niet, linked-in “doe” ik ook nauwelijks en ik “app” ook niet.

Maar ja als ondernemer zou je dit allemaal veel meer moeten doen, dus ik zit regelmatig in de spagaat met hoe het zou moeten en wat ik kan opbrengen om te doen. Want ik moet als ondernemer zichtbaar zijn.

Zo heb je ook al weken geen e-zine van me ontvangen. Ik zit op een gemiddelde van 6-8 weken en dat is alleen maar omdat ik met enorme letters e-zine in mijn agenda heb staan. Dat stel ik dan nog wat weken uit en dan verstuur ik er weer een. Want dit voelt toch ook een beetje als “zenden”.

Wat is dat toch? Ben ik te bescheiden, verlegen, onzeker?

Sinds ik het boek van Liesbeth Smit aan het lezen ben: “Ik moet nog even kijken of ik kan”, valt dit puzzelstukje op zijn plek: ik ben een introvert!

Voor mij is het boek een feest van herkenning. Grappig dat ik daar nooit zo over nagedacht heb.

En jij, weet jij van jezelf of je een introvert, extravert of een ambivert ( een beetje van beiden) bent?

Liesbeth Smit stelt in haar boek een simpele vraag om erachter te komen:

Vraag: Je hebt een drukke week achter de rug. Hoe ontspan je het liefst op vrijdagavond?

(Niet nadenken, je eerste impuls is de beste indicatie)

A             Door een vrij-mi-bo te doen met collega’s en vrienden. Of uit eten te gaan met mijn geliefde of gezin.

B             Door rustig thuis op de bank te zitten. Met tapas voor iedereen, een dekentje, een boek of netflix

C             Dat hangt ervan af. Soms door thuis te blijven, soms door mensen op te zoeken.

 

A= extravert     B= introvert       C= ambivert.

( bron: ‘Ik moet nog even kijken of ik kan”, Liesbeth Smit. pagina 28 )

Liesbeth legt in dit boek mooi uit wat het verschil is tussen introverten en extraverten. “Over het algeheel hebben introverten een naar binnen gerichte levensoriëntatie. Ze krijgen energie van reflectie en beschouwing en verliezen die energie door sociale interactie. Een introvert geeft energie in contact met anderen, een extravert krijgt het dan juist.

Gedragskenmerken die aan introverten worden toegekend zijn bedachtzaamheid, een observerende, denkende en rustige instelling, goed kunnen luisteren en gevoeligheid voor geluid of sociale drukte”.

In Nederland wordt ervan uitgegaan dat ongeveer 30 % introvert is.

Ik merk dat ik sinds het lezen van dit boek een aantal dingen zo veel beter kan plaatsen bij mezelf. Zo ook de facebookstress. Het past gewoon niet bij me!! Hè, hè. Dus misschien zie je wel weer eens een post van mij op facebook, maar dan alleen omdat ik graag iets wil delen. Niet omdat ik “moet”.

Als je hierboven dingen herkent, dan raad ik je dit boek echt van harte aan. Het is hilarisch geschreven, met vele praktische herkenbare situaties maar ook zeer nuttige tips.