Hoe ga je om met werkstress?
Hoe ga je om met werkstress?
Afgelopen week 46 was “de week van de werkstress”. Tijdens zo’n week verschijnen er vele onderzoeken en artikelen in kranten en tijdschriften. Ik ben daar altijd blij mee omdat er niet genoeg aandacht kan komen voor werkstress wat mij betreft.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben in Nederland bijna 2,7 miljoen mensen te maken met een hoge werkdruk.
In de TROUW stond een artikel met de kop: “Weer aan het werk is ook de stress weer terug” In dit artikel wordt een promotie-onderzoek aangehaald van Giny Noorder, bedrijfsarts, die zegt dat “ruim een kwart van de werknemers die zich vanwege een psychische kwaal ziek hebben gemeld, eenmaal hersteld, opnieuw te maken krijgt met deze klacht”. Er wordt in dit artikel gewezen op de noodzaak om werknemers die overspannen thuiszaten ook na hun werkhervatting te begeleiden.
Dit lijkt me volstrekt logisch en noodzakelijk. Wanneer je overspannen bent geraakt, is rust en bezinning natuurlijk erg belangrijk. Maar zodra je weer gaat opbouwen met werken, is het vooral ontzettend belangrijk om te gaan werken aan het oplossen/verminderen van de hoge werkdruk. Wanneer je dat zonder externe hulp doet, dan is dus de kans aanwezig dat het je niet lukt om structureel je werkomstandigheden en/of je gedrag aan te passen.
De praktijk leert echter vaak dat je allang blij bent dat je overspannenheid weg is, dat je je weer een beetje normaal voelt en dan wil je zo snel mogelijk weer verder met je leven. Je voelt weer meer controle over je leven en je hebt het gevoel dat je dit nooit meer gaat overkomen, dat je de volgende keer beter gaat opletten enz. Je hebt ook uiteraard nagedacht hoe het zo heeft kunnen komen en je hebt besloten dingen anders aan te gaan pakken. So far so good 😉
Alleen, iedereen heeft zijn “blinde vlekken”. Dat wil zeggen dat je je niet bewust bent van bepaald gedrag of bepaalde denkwijzes. Ook is het moeilijk om objectief naar je eigen gedrag te kijken want het is jouw leven en daar komen ook gevoelens bij kijken en juist die gevoelens maken dat het bijna onmogelijk is, om neutraal naar je eigen gedrag te kijken.
Dat verklaart waarom het vele malen makkelijker is om bij een ander te zien dat het niet zo goed gaat met die persoon, dat hij/zij uit balans raakt en dat er actie nodig is. Terwijl die persoon vaak nog het gevoel heeft alles controle te hebben, “ja het is wel superdruk, maar volgende maand wordt het beslist rustiger… enz.”
Ik hoop dat je de volgende keer als iemand voorzichtig vraagt of het wel goed met je gaat, je niet meteen gaat uitleggen of verdedigen, maar de vraag als een uitnodiging ziet om ook echt even te voelen hoe het met je gaat.
En denk nou niet dat dit jou niet kan overkomen: één op de zeven werknemers krijgt een burn-out! ( hoe dit zit bij zzp-ers weet ik eigenlijk niet)
Dus voel je je al langere tijd gestrest, ervaar je een hoge werkdruk op je werk en merk je dat het steeds moeilijker wordt om jezelf te ontspannen en slaap je slechter? Trap dan serieus op de rem en ga in gesprek met iemand die neutraal naar jouw situatie kan kijken om je goede adviezen te geven om zaken te veranderen.
Is dit niet meer voldoende zoek dan professionele hulp! Ik vind het jammer dat er zoveel vrouwen zijn die zo lang doorworstelen voordat ze hulp vragen. Zo’n vrouw ben ik namelijk zelf ook. Maar ik leer steeds meer dat “goed voor mezelf zorgen” ook betekent dat ik bijtijds om hulp moet/mag vragen.
Voel je je gestrest, dan zijn dit mijn favoriete tips:
Tip 1 Monotasking:
Als trouwe lezer van mijn ezine, zul je constateren dat ik hier wel erg vaak mee kom. Dat klopt. Het klinkt elke keer zo simpel: doe één ding per keer met je volle aandacht.
Tegelijkertijd weet ik uit ervaring dat juist dit zo ontzettend moeilijk is. Maar het is het meest probate middel tegen stress omdat het ervoor zorgt dat je én controle ervaart én je krijgt er meer energie van én vele onderzoeken hebben bewezen dat je uiteindelijk ook sneller en efficiënter werkt.
Tip 2 ademhaling:
Wordt je bewust van je ademhaling. Grote kans is dat je tijdens perioden van stress steeds sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen. Dit zorgt ook weer voor extra spanning in je lichaam. Stelregel is dat je uit-ademing langer moet zijn dan je inademing. Probeer daarnaast zo diep en langzaam als mogelijk is voor jou, te ademen. Probeer elke keer als je aan je ademhaling denkt in ieder geval drie keer langzaam in- en uit te ademen.
Tip 3 Ontspanning:
Doe regelmatig een ontspanningsoefening. Op youtube vind je de meest uiteenlopende ontspanningsoefeningen. Ik ben op dit moment dol op deze
Heb een stressvrije dag