Ben jij “assertief”?

paardenbloem

Vaak als ik nieuwe vrouwen ontmoet tijdens het netwerken reageren ze een beetje verbaasd als ze horen dat ik heel vaak vrouwen leer om assertiever te worden.

Voor mij is “in balans zijn” en “assertief zijn” een hele logische combi. Assertief zijn is voor mij veel breder dan “neen” zeggen. Voor mij is assertief zijn vooral jezelf heel erg serieus nemen en goed voor jezelf zorgen en vandaar uit ook je grenzen bewaken en “neen” zeggen.

De vrouwen die ik coach zijn vaak, net zoals ik, behoorlijk perfectionistisch. Ze willen en kunnen veel en om alles goed te kunnen doen ( nou ja, het liefste natuurlijk zo perfect mogelijk) hebben zij de neiging om steeds slechter voor zichzelf te zorgen. Ze nemen minder tot geen tijd meer voor zichzelf. Ze vinden dus dat andere dingen of anderen belangrijker zijn en cijferen zichzelf stukje bij beetje weg.

Dat gebeurt echt  de “besten” hoor! Ik zie zo vaak ontzettend leuke, sterke, “assertieve “vrouwen die zichzelf helemaal hebben weggecijferd voor de combi baan/eigen bedrijf, partner, kinderen en/of zieke ouders.

Mijn taak is dan onder andere om deze vrouwen te wijzen op dit wegcijferen en de meesten zijn dan oprecht verbaasd.

Dus leuke vrouw: herken je bovenstaande  situatie? Wacht dan niet  totdat je omvalt maar begin NU met het weer een beetje beter voor jezelf zorgen:

Tip 1:
Maak minimaal een moment voor jezelf vrij iedere dag en breidt dit uit tot zeker een uur per dag en een vaste avond per week. Tijdens dit moment ga je iets doen waar jij energie van krijgt en dat mag ABSOLUUT niet nuttig zijn 😉

Tip 2:
Observeer jezelf eens wanneer je weer “ja” zegt tegen een taak, klus of verzoek. Voelt het als een volmondig “ja”? Helemaal goed ga het lekker doen want dat geeft je energie of kost je in ieder geval  geen energie.

Voel je “neen”, dus bijv. moeheid, tegenzin, twijfel? Probeer het dan ook niet  te doen! Zeg “neen”. Besef dat wanneer je in zo’n situatie “ja” zegt tegen de ander, je in feite “neen” zegt tegen jezelf!

Tip 3:
Ook nog zo’n fijne zin:
Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *