goede voornemens

`

Ik heb ook altijd de neiging om goede voornemens te maken, ook al weet ik dat dit eigenlijk een hele onmogelijke tijd is om gedrag te veranderen. Volgens onderzoeken moet je nieuw gedrag aanleren in het voorjaar of zomer. Dat zou namelijk veel meer kloppen met “onze natuur”.

In de natuur begint in het voorjaar alles te ontluiken en groeien… dit kun je doorvertalen naar ons gedrag. Dan is de tijd het meest gunstig voor nieuw gedrag.

De winter is juist het moment voor terugtrekken, stabiliseren en bezinning. Onze neiging om terug te kijken op het vorige jaar klopt dan weer helemaal volgens onze natuur. Alleen echt concreet iets veranderen zou je dus pas in maart moeten gaan doen. Dus voor al diegene die hun goede voornemens hebben zien sneuvelen, probeer het weer in maart 😉

Ik heb ook weer goede voornemens gemaakt: ik wil meer de tijd némen op een dag.

Tijdens mijn vakantie heb ik een oude Happinez gelezen. Dat vind ik altijd wel heerlijk. Mijn ervaring is dat ik sommige artikelen en boeken keer op keer kan en wil lezen. Ik haal er namelijk elke keer wel weer iets uit.

Herken je dat?

Je kunt iets lezen elke keer opnieuw, of je krijgt van mensen elke keer hetzelfde te horen en dan opeens komt het binnen. Dan hoor je het echt of lees je het echt.

Dat had ik dit keer bij het artikel: in 8 stappen naar een simpeler leven, Happinez nr. 2/ 2013

Op zich las ik niet zo veel nieuws maar bij stap 1 stond:
“Alles wat je met halve aandacht doet, geeft je een opgejaagd gevoel en dat maakt je leven ontzettend ingewikkeld. Want gevoelgsmatig is het nooit helemaal goed, het is nooit af. Dit is de wonderlijke waarheid: tijd kun je alleen maar némen. Als je hem neemt, héb je hem ook meteen.

Die laatste zin kwam dus zó binnen! Daar ben ik de afgelopen weken wisselend mee bezig geweest. Ik heb het volgende ontdekt:

Tip 1: Neem tijd voor de dingen.
Nou dat klopt dus echt. Ik probeer overal de tijd voor te nemen. Zo fiets ik  rustiger naar mijn opdrachtgevers,  ga dus ook eerder weg. Loop rustiger door de gangen van de Haagse Hogeschool bij wisseling van lokalen.

Ik neem meer pauze tussen de verschillende onderdelen, zodat ik rustig aan kan doen. Ik probeer meer naar buiten te gaan en even te genieten van de zon, wind, vogeltjes etc.
En ik héb dus meer tijd. Echt bizar!!!

Tip 2: Zeg tegen jezelf: “ik heb alle tijd”
Ik zeg regelmatig tegen mezelf: “ik heb alle tijd”

Wanneer ik weer in de stressmodus schiet dan probeer ik juist te vertragen en tegen mezelf te zeggen: “ik heb alle tijd”. Soms kom ik daardoor een ietsje pietsje te laat bij een afspraak, maar wel veel minder gestrest. Ook wanneer het superdruk is en ik nergens een gaatje heb, dan helpt het ook om dit tegen mezelf te zeggen. Het wordt er niet rustiger van, maar ik word van binnen zelf wel rustiger en beloof mezelf meteen dat ik het de volgende keer echt weer beter ga plannen 😉

Heel veel plezier bij het némen van de tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *