Hang jij ook bijna elke avond tv kijkend en/of chattend, surfend op de bank?

bloem-paars

Bij mijn wijkbibliotheek kun je tijdschriften lenen en ik neem regelmatig een stapel tijdschriften mee. Wanneer ik het erg druk heb en ben, dan vind ik het lekker om even een half uurtje met een kop koffie wat te lezen. Ik ben dan vaak veel te onrustig voor een boek of vakliteratuur, maar een artikeltje is net prima.

Zo stuitte ik laatst op een column van Renée Diekstra in het tijdschrift “gezond nu”.

Hij schreef in zijn column: “de naakte waarheid over stress”. Daarin gaf hij een aantal tips om jezelf te wapenen tegen ongezonde stress. Hij eindigde met de zin:

“De tijd voor al deze stappen haal je onder andere uit de ruim twintig uur televisiekijken, de veertien uur mailen, chatten of surfen en de acht uur telefoneren die we met zijn allen gemiddeld per week spenderen……”

Nou dat is me nogal wat! Ik ben spontaan gaan terugrekenen hoeveel uren tv ik de afgelopen weken heb gekeken inclusief uitzending gemist op de laptop: 12-15 uur per week.

Ik kijk niet elke avond tv; dat vind ik stiekem al onwijs goed van mezelf ;-), maar ik kom toch wel op een behoorlijk aantal uren als je het zo optelt. Ik chat en surf en mail ’s avonds helemaal niet, dus dat scheelt ook al bij het rijtje van Renée Diekstra.

Maar mijn probleem is vaak dat ik heel bewust begin met tv kijken, maar zodra mijn programma dan afgelopen is, dan blijf ik net zolang zappen totdat ik ergens in blijf hangen en dus zomaar weer een uurtje langer aan het kijken ben.

Ik zou heel wat andere dingen kunnen doen in die 12-15 uur per week, maar ’s avonds ben ik vaak te moe om iets anders te verzinnen dan die tv weer aan te zetten. Dat hoor ik ook heel vaak van andere vrouwen.

Volgens Covey (timemanagementgoeroe) gaan wij zappen en bankhangen omdat we overdag niet “goed” bezig zijn.

Vier kwadranten van Covey:

Steven Covey zegt dat al onze activiteiten grofweg onder te verdelen zijn in vier kwadranten:

Urgent                                                                 Niet Urgent

 1 prioriteit

 

Crisis oplossen

Deadlines halen

Een vriend in nood helpen

 2 investering

 

Een goede voorbereiding

Bezinning en evaluatie

Investeren in goede relaties

 

 

3 misleiding

Onderbrekingen

Niet dringende mail/telefoon

Reageren op social media

4 tijdverspilling

Overmatig tv kijken/internetten

Vluchtige lectuur lezen

Omgaan met mensen die energie kosten

Sommige telefoongesprekken

 

 

Belangrijk

 

 

 

 

 

Onbelangrijk

 

 

Kwadrant 1 staat voor zaken die zowel urgent als belangrijk zijn, zoals een deadline halen, aandacht geven aan een huilend kind of een kapotte computer laten repareren.

Kwadrant 2 behelst alle activiteiten die belangrijk zijn maar niet dringend zijn. Hieronder vallen vooruitdenken, plannen, een studie of cursus volgen. Goed voor jezelf zorgen en harmonieuze relaties opbouwen.

Kwadrant 3, het kwadrant van de misleiding, bevat alle dingen die urgent lijken maar dit eigenlijk niet zijn. Meteen reageren op emailberichten, ook als dat niet nodig is. Of onaangekondigd bezoek ontvangen.

Kwadrant 4 tenslotte is het kwadrant van de tijdverspilling. We voelen ons zelden voldaan na een avondje gedachteloos zappen, bladeren in een glamourblaadje, urenlang internetten of andere ‘verslavingen ‘ voeden.

Omdat we de hele dag bezig zijn in Kwadrant 1 en 3 zijn we zo  moe dat we de avonden vertoeven in kwadrant 4!

Hoe kom je hieruit? Door veel meer te investeren in kwadrant 2. Dus goede voorbereiding, een planning, bezinning en evaluatie.

Tip 1:

Tijdens mijn workshops raad ik vrouwen altijd aan om heel alert te zijn op kwadrant 3.

Vooral wanneer je veel achter de computer werkt en wanneer je bijvoorbeeld leidinggevende bent wordt je, voordat je het weet, geleefd door kwadrant 3. Dat zijn al die mailtjes, die de hele dag door binnenkomen en waardoor je meteen uit je concentratie gehaald wordt. Of werknemers die de hele dag door even langskomen voor een vraagje. Besef dat je constant bezig bent met de prioriteit van de ander! Hierdoor kom je bijna niet toe aan je eigen planning en wordt je geleefd, dat vreet energie.

Beperk je tot twee vaste mailmomenten op een dag. Aan het begin en aan het einde van je werkdag. Als je dit super spannend vindt omdat je het gevoel hebt dat je dingen gaat missen. Zet dit dan onder aan je handtekening, dan weet iedereen die jou met spoed  nodig heeft, dat ze even  moeten bellen.

Zorg dat wanneer je dingen moet doen, je ongestoord kunt werken. Telefoon uit, deur dicht en zet je mailprogramma even uit. Zo ben je én effectiever én houd je energie over.

Tip 2:

Bedenk wat je op een avond allemaal zou willen doen als je geen tv kijkt, surft, chat of telefoneert. Zorg dat je alternatieven hebt, zodat als je ’s avonds toch de neiging hebt om bijvoorbeeld die tv of computer aan te zetten, je ook een alternatief klaar hebt liggen. Ik heb een mandalakleurboek aangeschaft. Wanneer ik te rusteloos ben voor bijvoorbeeld lezen en eigenlijk alleen maar wil tv-kijken ga ik nu vaker even een tijdje kleuren. Werkt voor mij erg goed!

Probeer het eens uit. Mijn ervaring is dat ik zoveel meer ontspan door een tv-loze avond. Ik heb het gevoel dat ik zeeën van tijd heb op zo’n avond, terwijl wanneer ik tv kijk de avond omvliegt en ik moe mijn bed inrol.

Tip 3:

Gun jezelf ook een avondje helemaal heerlijk ongegeneerd zappen, chatten, surfen en geniet er dan van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *