Hoe je de stilte kunt ontdekken in de randstad

Eind mei was ik een midweek samen met mijn man op Terschelling. Sowieso een prachtig eiland, maar waar ik nou heerlijk van heb genoten was de stilte! Geen vliegtuigen die overvlogen, geen/nauwelijks autoverkeer, geen trams, geen gillende sirenes, weinig mensen om me heen en heel veel stilte..

Nou ja, stilte gevuld door vogels, de wind, de zeegolven en een vlaagje muziek uit een eenzame strandtent. Echt stil bestaat niet.

“Elke stilte is relatief. Totale stilte kunnen we niet ervaren. Je hoort op zijn minst jezelf. Je ademhaling en bewegingen”, zegt Marcel Cobussen in de Trouw. Hij is hoogleraar auditieve cultuur en muziekfilosofie. Hij doet een aantal uitspraken in het artikel “keer het lawaai eens om”, die ik zeer inspirerend vond.

Zo vertelt hij dat de zee best herrie maakt, maar dat we dit als rustgevend ervaren. “Maar vanaf een afstand klinken de zee en een snelweg ongeveer hetzelfde, zodra je weet wat je hoort, worden waardering en acceptatie radicaal verschillend”. We ervaren menselijke geluiden snel als storend en natuurlijke niet. Dat is zo waar!

Ik zit deze nieuwsbrief te schrijven in een parkje. Ik vind het  hier heerlijk rustig. Terwijl de vogels eigenlijk best hard fluiten en de wind de bladeren doet ruisen. Volgens mij zijn dit meer decibellen dan mijn achterburen in hun tuin produceren met hun gesprek en de radio aan, op dit zelfde moment. Vogels vind ik heerlijk rustgevend, de radio van de buren irritant 😉

Volgens Cobussen kun je stoppen met het zoeken naar de stilte in jezelf en om je heen. Je kunt volgens hem stoppen met yoga, mediteren en mindfullnes 😉 Volgens hem is het vele malen effectiever om onze houding jegens geluiden bewust te veranderen!

Hij geeft de volgende tip:

Tip 1:

Doe je ogen 5 minuten dicht. Luister naar de stadse geluiden. Benoem ze, maar oordeel niet. Probeer de muziek erin te horen…

Ik heb deze tip nu een aantal keren uitgeprobeerd en het is erg leuk om dit te doen en naar de “muziek” te zoeken in de menselijke geluiden. Ik heb bovenstaande tip ook toegepast op de “herrie” in mijn hoofd:

Tip 2:

Luister eens 5 minuten naar de geluiden in je hoofd zonder oordelen, zonder ergens op in te gaan terwijl je ook naar je ademhaling blijft luisteren. Na 5 minuten zul je merken dat er ook stiltes kunnen zitten tussen de gedachten. Ook zeer rustgevend!

Tip 3:

Ik probeer elke dag een wandelingetje te maken in een park vlakbij mijn huis. Voor mij is dat de ultieme manier om stilte te ervaren in mijn drukke stad. Ook al lukt het beter om het relatieve van geluid te ervaren. Ik blijf een voorkeur houden voor de “herrie” van vogels 😉 (

Op mijn facebookpagina vind je de link naar het genoemde artikel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *