Hoe je ervoor zorgt dat jouw goede voornemen een succes wordt !

`

Heb je ook weer goede voornemens met de start van het nieuwe jaar? Hoe zijn die tot stand gekomen?

Ik heb samen met vrienden de traditie dat we op oudejaarsavond elkaar onze goede voornemens vertellen en ook met elkaar terugblikken op de goede voornemens van dat jaar. Altijd erg leuk maar vaak ook confronterend. Veel goede voornemens komen namelijk elk jaar weer “vrolijk” terug aangezien ik ze niet echt vol heb kunnen houden.

Zo ongeveer de laatste week van het oude jaar ga ik nadenken wat ik volgend jaar zou willen veranderen. Standaard op mijn lijstje staat minder tv kijken en iedere dag buiten wandelen tijdens de lunch, bij voorkeur in een parkje bij mij in de buurt. Elk jaar bedenk ik me dat ik zoveel uren per week over zou houden als ik minder tv zou kijken. Ik fantaseer dan altijd wat ik allemaal zou kunnen doen in die extra uren. Dat houd ik ook elk jaar wel even vol, maar ik ben een verschrikkelijk gewoontedier. Zodra ik klaar ben met mijn dag, vooral als ik moe ben, kan ik totaal niets beters verzinnen dan de tv aanzetten. Dan zap ik de hele avond door allerlei programma’s, om vervolgens gefrustreerd en totaal niet uitgerust mijn bed op te zoeken.

Lunchwandelen idem, ik vind het heerlijk om elke dag even buiten loopmeditatie te doen. Het zorgt ervoor dat ik weer rustiger word, meer in het hier en nu verblijf en absoluut weer met een goed humeur aan mijn middag begin. Beloning genoeg zou je zo denken, maar toch, zo vaak kies ik ervoor om toch maar door te werken, want er moet nog zoveel gedaan worden, zucht….

Dit jaar kwam ik in de bieb een leuk boekje tegen: Ik ga ervoor, hoe je goede voornemens in daden omzet van Esther Bruggelmans. Goede titel hè? Ik werd in ieder geval nieuwsgierig gemaakt.

Het boek stamt uit 2006, het lijkt dus een beetje gedateerd, maar wat ik zo helemaal geweldig vond was een onderzoekje dat zij aanhaalt over de top 10 goede voornemens en dan blijkt het nog heel actueel:

  1. Minder druk en gespannen zijn
  2. Met meer plezier werken
  3. Meer bewegen/sporten
  4. Meer tijd aan partner en gezin besteden
  5. Afvallen
  6. Stoppen met roken
  7. Assertiever worden
  8. Gezondere levensstijl ontwikkelen
  9. Beter met mijn geld omgaan
  10. Twee liter water per dag drinken.

Dat betekent dat ik als balanscoach nog steeds zeer up-to-date ben en er nog markt voor mij genoeg is 😉 Altijd even fijn zo’n bevestiging.

Esther stelt dat 20% van de mensen ook echt hun goede voornemen volhouden, dat betekent dat 80 % weer terugvalt in oud gedrag.

Ze geeft vervolgens een 9 stappenplan om bij die 20 % te horen.

Wat ik opvallend vind aan dit plan is dat de eerste 4 stappen alleen maar gaan over voorbereiding, stap 5 is pas het daadwerkelijk in de praktijk brengen van je goede voornemen.

Eigenlijk klinkt dat heel logisch. Wanneer ik vrouwen coach ben ik me er altijd zeer bewust van dat gedragsverandering om een sterke motivatie vraagt. Dat kan het beste in kleine stapjes gaan. Eerst moet je je bewust worden van jouw gedrag, dus wat je wilt veranderen, daarna ga je onderzoeken waar dat gedrag vandaan komt, vervolgens ontdek je wat het gedrag eigenlijk in stand houdt, daarna pas ben je toe aan het voorzichtig nieuw gedrag uitproberen.

Tip 1: Voorbereiding
Pak papier en een pen. Schrijf je goede voornemen op.

Vervolgens stel je jezelf de vraag: Wil ik dit echt? Komt je motivatie echt uit jouzelf of vinden anderen dat je iets moet veranderen? Alleen een voornemen dat je zelf wilt heeft kans van slagen.

Stel jezelf ook de vraag waarom je dit nieuwe voornemen wilt? Maak een lijst met alle positieve gevolgen.

Daarna is het een goed idee om het oude gedrag waar je van af wilt op te schrijven en maak een lekkere lange lijst van dingen die je er zo vervelend aan vind.
Hang beide lijsten op een plek waar je ze dagelijks kunt zien.

Tip 2: Kai-zen
Aangezien ik dit jaar zoveel nieuwe nieuwsbrieflezers heb gekregen geef ik hier een doorlinkje naar een ouder blogartikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *