Hoe je gebruik kunt maken van je ademhaling om tot rust te komen

hartvandenneappels

Gisteravond heb ik op de site van de boeddhistische omroep naar een documentaire gekeken van Anneloor van Heemstra. Zij is filmmaakster en zij heeft een documentaire over zichzelf gemaakt vanaf het moment dat ze te  horen heeft gekregen, dat wanneer ze zo door blijft gaan, ze een burn-out zou kunnen krijgen. Het leven van Anneloor is zo enorm herkenbaar. Ze geeft aan dat ze het inderdaad heel erg druk heeft, ze geeft inmiddels ook toe dat ze nooit rust heeft en het gevoel heeft om altijd maar van alles te moeten. Maar ze geeft ook de hele tijd duidelijk aan dat ze niet zou weten wat er dan minder zou kunnen. Ze gaat haar vriendinnen en zussen interviewen en die herkennen dit ook allemaal.

Wat ik helemaal geweldig vindt aan deze documentaire in drie delen, is dat ze vervolgens op zoek gaat naar mogelijke oplossingen en dan zie je haar hele kleine veranderingen in haar leven aanbrengen d.m.v mindfullnes. Zo stopt ze met multi-tasken, ze gaat mediteren, ze staat eerder op, ze drinkt met volle aandacht haar thee etc.

Gaandeweg de film zie je haar steeds meer rustmomentjes inbouwen. Ze beschrijft dat ze ervaart dat dit haar steeds rustiger maakt in haar hoofd en in haar lijf.

De documentaire heet Doen en laten van Anneloor van Heemstra en je kunt hem hier  zien. Echt een aanrader 😉

In deze nieuwsbrief wil ik je wat tips geven voor de ademhaling. Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik zoveel met ademhalingsoefeningen werk. Dat komt omdat ademhaling een heel eenvoudig instrument is om met je aandacht naar je lichaam te gaan. Je kunt je met bewust ademhalen snel en eenvoudig rustiger maken en je kunt een korte time-out nemen.

Aangezien je altijd ademt heb je dit instrument dus ook dagelijks bij de hand 😉

Tip 1

Adem gewoon in en uit zoals jij gewend bent maar tel gedurende een minuut hoeveel je in-en uit ademt.

Probeer dan wat langzamer in en uit te ademen en probeer de komende minuten dat aantal naar beneden te krijgen.

We hebben doorgaans de neiging om te snel te ademen. Wanneer we snel ademhalen maken we adrenaline in ons lichaam aan, waardoor we ons meer gespannen en onrustig voelen. Wanneer je langzamer gaat ademhalen komt je lichaam meer tot rust.

Tip 2

Dit is een hele eenvoudige yoga-oefening. Ga rechtop zitten op een stoel of op een kussentje. Plaats je linker duim onder je linker neusgat en sluit daarmee je linker neusgat af, adem vervolgens rustig in en uit via je rechter neusgat. Adem zo minimaal 10 keer in en uit.

Dan wissel je. Je plaatst je rechterduim onder je rechterneusgat en je ademt in en uit met je linker neusgat. Adem zo opnieuw 10 keer in en uit.

De truc is dat je op deze manier je linker- en rechter hersenhelft in balans brengt waardoor je uiteindelijk rustiger wordt.

Tip 3

Je kunt je ademhaling ook gebruiken om een hele eenvoudige meditatie te doen. Ga zitten op een stoel of op een kussentje. Sluit je ogen en terwijl je inademt zeg je ( in je hoofd) tegen jezelf. Ik adem in en ik ben me bewust van mijn inademing. Bij de uitademing zegt je tegen jezelf: ik adem uit en ik ben me bewust van mijn uitademing. Dit blijf je zo een tijdje herhalen terwijl je rustig inademt.

Het helpt je om je te blijven focussen op je ademhaling waardoor je  niet meegezogen wordt in allerlei gedachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *