Hoe je onbewust gevangen kunt zitten in je eigen perfectionisme

p

“Wie altijd het volmaakte wil, raakt binnen zijn zelf gestelde grenzen gevangen, geraakt in de vicieuze cirkel van zijn eigen hoge eisen verstard”. ( Kees Schuurman)

Ik ben bezig met een training voor vrouwelijke ondernemers om weer eens goed na te denken over mijn bedrijf. Het is leuk en nuttig  om te sparren met andere ondernemers en ik krijg de meest bijzondere vragen mee als huiswerk. Zo heb ik moeten nadenken waarvoor ik eigenlijk mijn bed uit kom elke ochtend 😉

Hoog op mijn lijstje staat dan onder andere “coachingsgesprekken”. Ik heb echt het allerleukste vak en de leukste doelgroep om te coachen. Ik leer nog dagelijks van mijn cliënten en ik krijg ook altijd veel energie van coachingsgesprekken. Ik vind het altijd een feest van herkenning en door elke keer weer opnieuw bezig te zijn met een goede balans voor de vrouw tegenover mij, ben ik ook indirect mezelf aan het coachen. Het komt heel vaak voor dat ik een vrouw tips geef en mezelf bedenk dat ik dat zelf ook wel hard kan gebruiken 😉

Over het algemeen is het grootste deel van mijn cliënten perfectionistisch ingesteld en dat ben ik zelf ook. Het is een grote kracht, brengt me ver, maar is ook mijn grootste valkuil. Deze e-zine gaat over perfectionisme.

Wij perfectionisten willen veel, kunnen veel en doen veel. Maar voordat je het weet raak je ongemerkt gevangen in je eigen hoge eisen en normen. Op dit moment coach ik onder andere een leerkracht. We zijn al behoorlijk ver in het proces. Ze voelt weer steeds meer controle over haar leven, maar ik merk ook dat zij gevangen zit in haar eigen hoge eisen en normen. Ze ervaart zelf nog teveel stress in haar werk en we zijn dit samen aan het onderzoeken. Ze somde op wat ze allemaal deed op een gewone werkdag en wat ze vond wat ze moest doen. Haar enorme to-do-lijst die alleen maar langer werd, het feit dat ze teveel dingen wilde doen in de weinige tijd die overbleef naast lesgeven, etc.

Toen ik haar confronteerde dat ze wel heel hoge eisen aan zichzelf stelde, viel het even stil. Ze vertelde dat ze hier eigenlijk nooit bij stil stond, ze kon ook helemaal niets met deze opmerking van mij. Ze vond van zichzelf helemaal niet dat ze hoge eisen stelde, dat voelde ook helemaal niet zo. Dat herken ik maar al te goed. Dat is die vicieuze cirkel! Een perfectionist stelt namelijk wel (onbewust) hoge eisen aan zichzelf. Alleen zolang je nog niet zoveel andere ballen in de lucht hoeft te houden, gaat dit prima en voelt het ook niet als teveel. Dit is gewoon zoals je het altijd doet. Maar wanneer je merkt dat je gespannen raakt, het gevoel hebt dat je langzaam aan in een ratrace belandt en achter de feiten aanloopt, dan wordt het tijd om je eigen vanzelfsprekende normen en eisen kritisch te onderzoeken. Maar hoe doe je dat?

Tip 1: Goed is goed genoeg!

“ Vergeet niet dat een perfectionist 80 % van zijn energie in de laatste 20% van zijn werk stopt”

Perfectionistisch ingestelde vrouwen hebben de neiging om alles wat ze doen ook heel grondig te doen. Een beetje minder doen voelt helemaal niet goed. Maar het blijkt dat voor anderen de norm vaak veel lager ligt en jij als perfectionist bent vooral heel veel tijd en energie kwijt met die laatste puntjes. Wanneer je zo’n 70% – 80% levert van wat je normaal zou doen dan blijkt dat anderen dit eigenlijk al prima vinden. Kijk en dat levert veel tijd en energie op.

Probeer het eens. Lever werk af en stop met iets wanneer jij nog niet helemaal tevreden bent en vraag dan eens aan de andere hoe zij het vinden. Geloof me, zij zien vaak geen verschil!

Tip 2:

Het helpt echt als je jezelf blijft herinneren: “goed is goed genoeg”. Goed hè, niet perfect!

Tip 3:

Denk bij een aantal stressvolle taken na hoe je hier weer wat stapjes in terug kunt doen. Maar neem jezelf ook serieus. Als perfectionist moet je niet teveel op je ondergrens gaan zitten. Daar krijg je namelijk ook weer stress van en dan is het positieve effect weg. Denk na wat jouw absolute ondergrens is qua taak/ werk en zorg dat je daar boven blijft.

Tip 4:

Neem kleine stapjes. Wij perfectionisten hebben de neiging om op alle vlakken vervolgens grote doelen te stellen. Concentreer je op één aspect ( één bal) en denk dan na welke stapjes je kunt zetten om jouw hoge eisen terug te brengen. Heel veel succes! Dit ingewikkeld hoor, maar levert ook weer veel tijd en energie op. Ik moet mezelf ook heel vaak helpen herinneren “goed is goed genoeg”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *