Hoe krijg je wat meer rust in je hoofd?

bomenvanonderaf

Afgelopen weekend ben ik een weekend lang gaan mediteren in de Betuwe. Twee dagen lang aandacht voor mezelf, mijn ademhaling en verder heb ik geprobeerd alles met aandacht te doen. Dat valt nog niet mee zeg ;-). Vooral dat hoofd van mij is en blijft onrustig, ik heb echter goed nieuws voor mij en jou, dat schijnt namelijk heel normaal te zijn! Het is onmogelijk om geen gedachten te hebben. Ik heb laatst een onderzoekje gelezen waarin werd gezegd dat we per dag gemiddeld 30.000 gedachten hebben. Gelukkig zijn we ons daar niet van bewust, dan werden we helemaal gek!

Er zijn echter gedachten die komen zo vaak terug, die slijten als het ware paden in je brein. Die gedachten “hoor” je ook altijd in je hoofd. Dat zijn enerzijds die “fijne” kritische gedachten over jezelf, anderzijds vaak oordelen. Ook kan ik bezig zijn met dingen die al lang gebeurd zijn. Die blijf ik dan lekker in mijn hoofd herhalen met commentaar. Verder kan ik aan dingen denken die allemaal nog moeten gebeuren, van zaken die ik nog voor mijn bedrijf wil doen tot en met boodschappenlijstjes.

De kunst is nu om niet al die gedachten proberen stil te zetten. Dat is namelijk onmogelijk en zeer frustrerend, maar om de gedachten voorbij te laten gaan zonder dat je erin meegaat. Dan kun je genieten van de rust in je  hoofd terwijl er nog steeds gedachten zijn: Hoe doe je dat concreet?

Tip1:

Ga lekker zitten, dat kan gewoon op je stoel en adem eerst eens rustig in en uit. Je kunt jezelf helpen door bij elke in-ademing te zeggen in je hoofd: ik adem in. Bij elke uitademing zeg je : ik adem uit. Blijf dit een minuutje herhalen. Zodra je merkt dat je weer in je gedachten gezogen bent, glimlach je even en ga je weer gewoon verder met de concentratie… ik adem in en uit.

Stel je nu voor dat die gedachten in je hoofd als wolken zijn in de lucht. Ze zijn er, maar je laat ze gewoon voorbij gaan. Je observeert de lucht en de wolken, je doet er verder niets mee. Wanneer je dit een aantal minuten volhoudt, zul je merken dat de gedachten in je hoofd minder worden en dat je een gevoel van rust in je hoofd gaat ervaren.

Tip2:

Probeer je twee keer per dag op een vast tijdstip bewust te worden van je gedachten. We hebben de neiging om veel op de automatische piloot door het leven te gaan. Wanneer ik bijvoorbeeld een monotoon karweitje aan het doen ben, poetsen bijvoorbeeld, dan gaan mijn gedachten alle kanten op, daar ben ik me vaak niet van bewust.

Je zou twee handelingen op een dag kunnen koppelen aan het jezelf bewust worden van wat je denkt. Op die manier kom je er ook achter wat er allemaal in dat  hoofd omgaat. Wanneer je er bewust aandacht aan besteedt dan leer je veel over je eigen gemoedstoestand. Je hoort hoe negatief je vaak over jezelf aan het “praten” bent of je bemerkt dat je ergens mee zit. Probeer het maar eens uit en verras jezelf.

Tip 3:

Doe de buikademhaling: Leg je handen op je buik. Adem rustig in en uit en probeer steeds dieper in en uit te ademen. Net zolang totdat je met je ademhaling in je buik zit. Dit houd je dan tien keer in- en uitademend vol. Dit kun je perfect doen wanneer je ergens in de rij staat te wachten bijvoorbeeld. Het zorgt ervoor dat je hoofd rustiger wordt, maar ook dat je meer energie krijgt. Zomaar een cadeautje voor jezelf tijdens een drukke dag!

Veel plezier met oefenen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *