Hoe ontdek je nou eigenlijk jouw gebruiksaanwijzing?

bos-pad

Balans is het evenwicht tussen wat wij vinden dat wij moeten doen, wat wij graag willen doen en wat wij kunnen doen. Penelope Ody

Gisteren had ik voor het eerst in weken een heuse “klussendag”: ik zit al de hele dag achter de pc om al mijn zwaar achterstallige klussen onder handen te nemen. Neem mijn mailbox: 300 mailtjes die ik de laatste weken heb gescand maar toch weer op “ongelezen” heb gezet omdat ik er nog iets mee moest. Zo vreselijk inefficiënt.

Maar ja, dat is nou eenmaal mijn systeem. Dat overigens heel goed werkt, totdat het te druk wordt en mijn mailbox een soort van ontploft. Nou weet ik heel goed dat je meteen je mailbox moet opschonen, elk mailtje moet afhandelen en aan het einde van de werkdag weer een lege mailbox zou moeten hebben. Nou dat werkt ongetwijfeld voor zeer gedisciplineerde mensen, voor chaoten zoals ik werkt dat echt niet hoor. Trouwens mijn mailbox is tevens mijn archief tot grote gruwel van echtgenoot. Hij is wel zo’n “gedisciplineerde” qua mailbox. Maar ik roep altijd fijntjes dat ik alles kan vinden via de zoekfunctie, ga ik het allemaal in mapjes stoppen, weet ik na een paar maanden niet meer wat ik toen een hele handige opbergformule vond, zoek ik me dus alsnog ongans. Nadeel is wel dat ik op dit moment zo’n 4000 mails in mijn mailbox heb staan.

Ik zou wel verlangen naar wat meer discipline hoor. Het geeft zo’n lekker gevoel als ik bijvoorbeeld een overzichtelijke mailbox heb. Als ik echter  mijn gedrag wil veranderen, dan wil ik het wel, maar vind het echt niet belangrijk genoeg om daar dan heel consequent mee om te gaan. Mijn systeem werkt nog genoeg voor mij. Daar zit de crux.

Wanneer je dingen wilt veranderen dan is het ontzettend belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en dat je heel goed weet hoe jij in elkaar steekt, jouw “gebruiksaanwijzing” zeg maar. Het is al moeilijk genoeg om je gedrag te veranderen en als je dat gaat doen met tips en tools die helemaal niet bij je passen dan gaat het direct al mis.

Dat vind ik ook de leuke zoektocht in mijn werk. Ik zit vol met tips en tools, maar wat past bij de vrouw die tegenover mij zit?

Hoe ontdek je nou eigenlijk jouw gebruiksaanwijzing?

Stap 1:
Denk na over een probleem/ergernis waar je aan wilt werken. Zo met het oog op 1 januari lijkt me dit nuttig voorwerk. Mogelijk dat je goede voornemen dit keer wel gaat slagen 😉

Stap 2:
Doe eerst onderzoek naar hoe dit  probleem of deze ergernis precies in elkaar steekt. Kijk er eerst objectief naar. Dus wanneer komt het voor, hoe vaak, hoe voel je je erbij. Wat heb je er allemaal al aan gedaan om het op te lossen (heel belangrijke vraag)

Stap 3:
Stel jezelf dan de vraag: wanneer heb ik er geen/ minder last van? Wat is er dan anders? Probeer de elementen eruit te halen die anders zijn dan  “nu”. Mijn ervaring is dat er altijd wel een moment is geweest in je leven dat je minder of geen last had van je probleem. Dat is heel nuttig om te onderzoeken. Daar liggen de elementen van de oplossing. Lukt dit niet bij jezelf. Vraag dan eens aan iemand die jou goed kent of hij/zij met jou wil meedenken.

Stap 4:
Wanneer je wat dingen hebt kunnen invullen bij vraag 3, onderzoek dan eens of je daar elementen uit kunt halen die blijkbaar voor jou zouden kunnen werken. Wat valt je op?

Stap 5:
Denk na hoe je deze elementen weer in je leven kunt toepassen. Wat zou nu voor jou kunnen werken?
Veel succes met zelfonderzoek 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *