Hoe stap je uit de ratrace van je dagelijkse bestaan (3)

bos-pad

Hoe zeg je wat vaker “neen”:

Afgelopen week heb ik de workshop van balanceren naar balans gegeven aan drie zeer enthousiaste vrouwen. Doordat de groep wat kleiner was hebben we veel met elkaar gedeeld. Ik vond het een kadootje om die vrouwen wat beter te leren kennen en om ze te helpen meer balans in hun leven te creëren.

Er was veel herkenning bij elkaar en aan het eind bleek dat alle drie de vrouwen aangaven dat ze goed beseften dat ze vaker “neen” zouden moeten zeggen.

We kwamen met elkaar in gesprek hoe moeilijk dat toch vaak was.

Dat vind ik heel herkenbaar en krijg ik ook regelmatig te horen van vrouwen die bij mij een persoonlijk assertiviteitstraject volgen.

We hebben vaak overtuigingen die ons op het gebied van “neen” zeggen aardig in de weg kunnen zitten. We zijn bang dat we de ander teleurstellen, we zijn bang dat we ruzie krijgen, we zijn bang dat de ander ons niet meer aardig vindt etc.

Deze nieuwsbrief staat in het teken van eenvoudige tips om iets vaker “neen” te zeggen en wat meer voor jezelf op te komen:

Tip 1

Wanneer je automatisch “ja” zegt, omdat je “neen” zeggen moeilijk vindt. Zal het je regelmatig overkomen dat je bij jezelf merkt dat je veel te snel “ja” hebt gezegd en dat je helemaal geen tijd, puf of energie hebt om het gevraagde te doen. Wat kan helpen is om het automatische “ja” proberen te doorbreken. Las een time-out in voordat je reageert. Zodat je ook echt even kunt nadenken of je het gevraagde wel wilt/kunt doen.

Dit zou je kunnen doen door te zeggen:

•             Vind je het goed als ik je zo even terugbel?

•             Ik moet even in mijn agenda kijken, kan ik je zo even terugbellen?

•             Ik wil er even over nadenken, wanneer moet je het uiterlijk weten?

•             Kan ik daar zo even op terugkomen?

•             Jouw eigen tekst.

Wanneer je bij jezelf merkt dat je het echt niet wilt of kunt doen. Probeer dan eens te zeggen. “Sorry, ik vind het heel vervelend voor je, maar ik kan niet”. Ga niet teveel uitweiden, om het goed uit te leggen. Dan breng je jezelf weer in  problemen omdat de ander dan tegenargumenten kan geven en vragen kan gaan stellen. In die valkuil stappen vrouwen regelmatig met als gevolg dat ze toch maar weer toegeven omdat ‘neen’ zeggen te lastig is. Breng het kort en krachtig. Wanneer de ander erop door gaat, herhaal je jouw tekst. Je zult zien dat die ander dan jouw “neen” moet accepteren.

Tip 2

Om je te dwingen even na te denken of jij het echt wel moet doen kan deze zin heel erg helpen. Het helpt je ook om prioriteiten te stellen:

Moet ik dit nu doen? Waarbij je door de klemtoon te veranderen bij jezelf een aantal checks kunt doen:

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Tip 3

Ter overweging: wanneer je “ja” tegen de ander zegt, zeg je heel vaak “neen” tegen jezelf.

Je krijgt natuurlijk wel eens verzoeken waar je volmondig “ja” tegen wilt zeggen. Je vindt  het fijn om te doen, je haalt er waardering uit en je krijgt er energie van. Dan zeg je ook “ja” tegen jezelf. Maar de rest van de keren dat je “ja” zegt tegen een ander, zeg je echt “neen” tegen jezelf. Denk daar de volgende keer eens over na.

Tip 4

Er zijn legio boeken over assertiviteit. Je kunt ook allerlei assertiviteitstrainingen volgen. Gun jezelf dat cadeau. Assertief zijn is puur een gedragsmatig iets. Je hebt het niet geleerd, maar je kunt het leren!

Heel veel succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *