Hoe zit het met jouw overtuigingen? Hoe kun je beperkende overtuigingen kwijtraken?

Stelschaalmetbloemen2

Mijn vorige blog  ging over de innerlijke criticus. Wat heb ik een hoop reacties van jullie mogen ontvangen, een feest van herkenning!

Deze keer wil ik wat dieper ingaan op het resultaat van die innerlijke criticus: nl. de persoonlijke overtuigingen.

Wanneer je de hele dag, maand of zelfs je hele leven bepaalde dingen te horen  krijgt, of die nu vanuit je omgeving of vanuit jouw innerlijke criticus komen, dan ga je dat geloven. Het is feite een soort indoctrinatie.

Ingewikkeld is echter dat  veel overtuigingen voor jezelf eigenlijk onzichtbaar zijn. Je doet dingen, je hebt een eigen mening, maar je vraagt je zelf niet zo snel kritisch af waarom doe ik dit eigenlijk, van wie moet dit, is dit echt mijn mening? Zodra je kritisch naar jouw overtuigingen kijkt, dan ontdek je vaak dat je dingen doet omdat bijvoorbeeld je ouders dat zo deden, of omdat iedereen in jouw omgeving dat zo doet etc.

Altijd als ik in gesprek ga met vrouwen over balans, is het kritisch onderzoeken van overtuigingen een heel belangrijk onderdeel van de coaching.

Bijvoorbeeld: Je hebt een drukke baan, je hebt een partner en je hebt jonge kinderen. Je hebt steeds meer het gevoel dat je overal verantwoordelijk voor bent. Je begint je voortdurend te ergeren omdat je voor jouw gevoel veel meer dan je partner doet in het huishouden, jij degene bent die opvoed, jij degene bent die zorgt dat er een feestje komt en cadeautjes etc.

Wanneer ik dan met jou het gesprek aanga dan ga ik je al snel vragen, waarom doe je dit allemaal zelf? Van wie moet dat? Mijn ervaring is vaak dat je ontdekt dat niemand dat van jou vraagt ;-). Dat je dit allemaal naar jezelf toetrekt. Dat heeft te maken met jouw overtuigingen van goed moederschap, goede partner zijn etc.

Het geeft altijd veel inzicht en uiteindelijk ook lucht om eens kritisch naar jouw overtuigingen te kijken.

Hoe kun je beperkende overtuigingen bij jezelf ontdekken?

Stel jezelf de komende tijd eens regelmatig de vragen: Waarom doe ik dit? Van wie moet dat? Wat vind ik er nou echt van?

Kijk eens of je er een rode draad in kunt zien.

Weet jij hoe je beperkende overtuigingen kwijt kunt raken ?

Eigenlijk op dezelfde manier als je ze hebt opgedaan. Door jezelf elke keer opnieuw dezelfde boodschap te geven, net zolang totdat je gelooft dat de boodschap de waarheid is.

Je formuleert een zin waarmee je jezelf in staat stelt om anders over jezelf te gaan denken, dit noemen we een affirmatie.

  • Formuleer  je affirmatie in de tegenwoordige tijd, doe alsof het al zo is, alsof het al bestaat
  • Beschrijf je affirmatie positief: beschrijf niet wat je niet wilt, maar dat wat je wel wilt
  • Maak je affirmatie zo helder en kort mogelijk
  • Schrijf alleen een affirmatie op die je ook kunt geloven.

Bijvoorbeeld: ik ben een liefdevolle moeder, ik ben goed genoeg.

Ik wens je veel succes toe met jouw ontdekkingen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *