Leef alsof het de derde week van je vakantie is

Net voor mijn vakantie kreeg ik een e-book doorgestuurd van een vriendin met bovenstaande titel. Het e-book is van Robert Bridgeman en de ondertitel is: “13 strategieën voor een ontspannen leven”.

Robert Bridgeman vertelt in dit e-book dat je vaak in de eerste week van je vakantie nog helemaal vol zit met van alles wat er gebeurt is in de afgelopen weken in je werk en privéleven. Dan begin je de tweede week bij te komen en in de derde week kom je pas tot een heerlijke ontspanning. “Je leeft helemaal in het moment, kunt genieten van simpelweg zitten en een boek lezen en dingen die je normaal raken kunnen je niet veel meer schelen” ( aldus Bridgeman)

Wat is dit herkenbaar. Ik noem dit altijd “lummelen” en inderdaad in de derde week van mijn vakantie lukt dit het beste. De auteur stelt dat je je zo kunt voelen ook wanneer je weer gaat werken. Ik noem hier twee van zijn strategieën:

Tip 1: “maak keuzes”

Bridgeman stelt dat het begint met nadenken over alle prikkels die je binnenkrijgt op een dag. Dat je heel bewust kiest voor bepaalde positieve prikkels en andere gaat uitsluiten.

Ze noemt hij als prikkels die je meer kunt buitensluiten: geweld en horror in de media, het lezen van kranten en kijken naar journaal. Social mediagebruik, smartphone gebruik. Hij vraagt je om eens kritisch te kijken aan welke prikkels jij jezelf blootstelt en vraagt om hier keuzes in te gaan maken. De tijd die dan vrijkomt gebruik je voor stilte, doe je even helemaal niets en ga je weer lummelen.

Degene die mijn nieuwsbrieven al een tijdje leest, weet dat ik gemiddeld zo’n twee keer per jaar mij voorneem om kritisch te kijken naar mijn televisiegebruik. (Na mijn vakantie is dat standaard weer mijn goede voornemen en elk jaar mislukt dit ook bijna direct weer).

Ik heb namelijk zelf de neiging om zo’n voornemen veel te groot te maken. Ik ben perfectionistisch en heb een oordeel over mijn hoeveelheid tv kijken, ik wil dan eigenlijk dat ik per direct alleen nog maar heel verantwoord kijk en dat dan maximaal 2 keer per week of zo ;-). Terwijl de praktijk is dat ik eigenlijk elke avond tv kijk en vaak eindig met een rondje zappen. Daar verlies ik mezelf dan helemaal in totdat ik ga slapen.

Ik ga het dit jaar anders aanpakken. Ik ben nu super tevreden als ik één avond per week in staat ben om of geen tv te kijken, of heel gericht iets bekijk en daarna meteen de tv uitzet. Dat voelt voor de perfectionist in mij echt als een te kleine stap, maar het is me nu wel al twee weken gelukt!

Mijn ervaring is dat we al snel veel te grote doelen stellen waardoor we het onszelf ook al weer snel te moeilijk maken.

Dus mijn tip 2:

Wanneer je een keuze hebt gemaakt, verdeel dit voornemen in kleine behapbare doelen en begin er met één per keer. Zorg dat je positieve ervaringen opdoet, dan is de kans het grootst dat je dit ook langer volhoudt en dus ook je einddoel gaat halen.

Tip 3: “Werk zo min mogelijk ’s avonds en in de weekenden; speel en lach”

Bridgeman schrijft: “Bij Duitse bedrijven als BMW, Deutsche Telecom en Volkswagen zetten ze ’s avonds de servers uit om ontspanning bij medewerkers te stimuleren. Er wordt simpelweg niet meer gewerkt na een bepaalde tijd. Bij deze organisaties begrijpen ze dat de boog niet altijd gespannen kan zijn en dat het eeuwige doorwerken alleen maar stresshormoon oplevert en tot burn-outs kan leiden”

Hij bepleit om zo veel mogelijk de avonden en de weekenden niet te werken maar te gaan spelen en lachen.

Ik ga dit weekend een lachfilm bekijken; heb jij al een idee hoe je meer humor en speelsheid in je weekenden gaat brengen?

Ik hoor ze heel graag van je, ter inspiratie! Ik ben niet zo goed in “spelen”, dus ik zou heel graag van je horen hoe jij dit interpreteert, zullen we op mijn facebookpagina wat gaan uitwisselen? Zie https://www.facebook.com/debalanscoachvoorvrouwen

Heb een fijne vrolijke en speelse dag 😉

Bron: Robert Bridgeman; “leef alsof het de derde week van je vakantie is” Dit e-book is een voorpublicatie van zijn nieuwe boek “Rust” dat inmiddels verkrijgbaar is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *