Mijn top 3 van balans-tips

`

`

Vorige maand vond er een ledenbijeenkomst plaats van het broodfonds waar ik lid van ben. Dit broodfonds bestaat uit zo’n 50 zzp-ers die met elkaar dit fonds hebben opgericht als een alternatieve arbeidongeschiktheidsverzekering. Elke keer wanneer de leden bij elkaar komen mogen een aantal mensen zichzelf voorstellen aan de rest van de groep.

Afgelopen bijeenkomst was het onder andere mijn beurt en het thema was: “relaxed het nieuwe jaar in”. Nadat ik enthousiast ja had gezegd tegen deze vraag, kreeg ik te horen dat ik in totaal zo’n 15 minuten de tijd had om iets te vertellen over balans tussen werk en privé.

Tja, ik vind het ontzettend leuk om over mijn vakgebied te praten en ik praat met gemak zo’n 2,5 uur aan elkaar over balans tussen werk en privé. Nu had ik maar 15 minuten. Bij het voorbereiden van mijn praatje had ik eerst de neiging om veel te veel in dit kwartiertje te willen proppen, daar kreeg ik het zelf erg benauwd van. Later bedacht ik dat dit me ook zou kunnen dwingen tot het opstellen van een top 3 van tips. Wat zijn nou mijn beste tips rondom balans tussen werk en privé?

Dit zijn ze:

MIJN TOP 3 VAN BALANS- TIPS:

1 Adem bewust in je buik:

Je ademhaling is de snelste ingang om weer tot jezelf te komen, om even afstand te nemen en om een time-out te nemen. Door bewust te ademen stap je uit de ratrace.

Tip: geef jezelf een reminder om met aandacht even drie keer in je buik te ademen. Gebruik bijvoorbeeld een attentiegeluid dat je vaker op een dag hoort.

Op de bijeenkomst ben ik met de aanwezigen de buikademhaling gaan oefenen. Wat ontzettend leuk was, was dat iedereen meedeed en de sfeer van heel lacherig naar volledige stilte overging. Na afloop vertelden veel deelnemers dat ze verbaasd waren hoe zo’n simpele oefening zoveel rust bracht in hun hoofd en lichaam. Voor een aantal deelnemers was dit voor het eerst dat zij zo bewust met hun ademhaling bezig waren.

2 Stop met multitasking:

Doe één ding per keer met je volle aandacht. Stop met multi-tasken. Dus ook geen telefoon checken terwijl je aan het eten bent of onderweg bent, etc.

3 De zin: Moet ik dit nu doen?

Deze zin bevat de gehele timemanagement-theorie:

Waarbij je wisselend de klemtoon legt: moet ik?, moet ik dit?, moet ik dit nu?

Ik wens je heel veel succes bij het in de praktijk brengen van deze tips. Het klinkt zo simpel, maar ik nodig je van harte uit om het eens een paar dagen te proberen. Wanneer ik voor mezelf spreek, merk ik dat ik het zo lastig vind om dit consequent gedurende de dag toe te passen. Maar ik merk ook een ongelooflijk verschil in hoe ik me voel en in de mate waarin mijn stress zich opbouwt, wanneer ik het weer eens heel bewust een paar dagen achter elkaar toepas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *