Nooit….. genoeg? Tips om je mindset te veranderen

Deze blog staat in het teken van schaarste, van het gevoel niet genoeg te hebben. Ik ben het boek : “de kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown aan het lezen en in dit boek citeert zij Lynne Twist ( The Soul of Money): “De eerste gedachte die ik, net als heel veel andere mensen, ’s ochtends heb is: ik heb niet lang genoeg geslapen. En de volgende: ik heb niet genoeg tijd. Of dat nu waar is of niet, de gedachte “niet genoeg” komt automatisch bij ons op, en we denken er vaak niet eens aan om daar vraagtekens bij te plaatsen. Het grootste deel van de dag en van ons leven zijn we bezig met aanhoren, uitleggen, of klagen of piekeren over waar we niet genoeg van hebben…..Al voordat we overeind zitten in bed, voordat onze voeten de vloer raken, schieten we tekort, lopen we achter, zijn we aan de verliezende hand, ontbreekt het ons aan iets. En tegen de tijd dat we ’s avonds naar bed gaan, is ons hoofd gevuld met alles wat we die dag niet hebben gekregen of gedaan. We vallen in slaap met die nare gedachte en worden wakker met die illusie van tekort….Deze interne focus op schaarste, deze manier van denken, is de bron van onze jaloezie, onze hebzucht, onze vooroordelen, en onze worsteling met het leven…..”

Ik was erg onder de indruk toen ik dit las vorige week. Wat een herkenning!!! Wanneer ik druk ben en onrustig in mijn hoofd, dan zijn dit precies mijn eerste gedachten. Wanneer de wekker gaat, ga ik meteen nadenken of ik hem niet wat verder kan zetten, moet ik er echt uit? “Ik lag nog zo lekker en ik zou nog wel meer willen slapen”. Met als gevolg dat ik mijn ochtendritueel, dat ik eigenlijk zo hard nodig heb, oversla. Dan ga ik niet mediteren en heb geen tijd meer voor wat yoga-oefeningen. Verder begin ik de dag met een gevoel van schaarste, want wanneer ga ik dat inhalen?

Wanneer ik niet genoeg tijd ’s ochtends neem voor mijn “ochtendprogramma”, dan begin ik heel onrustig aan mijn dag en heb ik de hele dag het gevoel dat ik niet genoeg tijd heb.

Wat zou je kunnen doen aan deze gedachten van niet….genoeg?

Tip 1:

Sta minstens een kwartier eerder op. Ben je een snoozer, dan heb ik helaas slecht nieuws voor je. Meerdere onderzoeken concluderen dat snoozen heel onrustig is voor je brein, je begint je dag dan eigenlijk al gestrest. Mocht je dit snoozen echt niet kunnen stoppen, probeer het dan tot maximaal een keer te beperken. Voor mij werkt het heel goed om zodra de wekker gaat, meteen op te staan. Ik kom direct overeind zodat ik niet kan gaan onderhandelen met mezelf ;-). Vervolgens adem ik eerst diep in en uit. Dan rek en strek ik mijn lichaam en begin aan mijn dag. Ik heb een behoorlijk ochtendhumeur, dus ik sta echt niet vrolijk naast mijn bed hoor. Maar ik heb gemerkt dat snoozen het er ook niet beter op maakt. Ik zou zo zeggen, probeer het eens uit….

Wanneer je een kwartier eerder aan je dag begint, heb je de mogelijkheid om veel rustiger op te starten. Vul maar in wat jij graag zou willen doen met die 15 minuten extra. Je kunt denken aan mediteren, wat  yoga-oefeningen, rustig een kop koffie/thee drinken of even lekker lang douchen etc.)

Wanneer je namelijk gehaast aan je dag begint, dan houd je dit gevoel de hele dag vast en worden de gedachten van “haast en ik heb niet genoeg tijd” alleen maar sterker.

( ps. Je kunt dit kwartiertje opbouwen via de Kai-zen-methode: elke dag de wekker 1 minuut eerder zetten. Dan lukt het echt!)

Tip 2:

Help jezelf de hele dag herinneren dat je tijd genoeg hebt voor alles wat je wilt/moet doen. Ik heb dat eens een maand uitgeprobeerd en dat werkt echt! Zodra ik merkte dat ik begon te stressen stopte ik meteen met wat ik aan het doen was. Dan ging ik eerst rustig in-en uitademen en dan herhaalde ik voor mezelf: “Ik heb tijd genoeg”.

Tip 3:

Vertraag. Probeer vandaag eens de hele dag rustiger te bewegen. Wanneer je loopt, dan loop je langzamer. Je fietst langzamer. Je loopt langzamer de trap op. Je typt langzamer etc. 😉

Probeer tegelijkertijd de aandacht bij je beweging te houden, dus met aandacht lopen, voel je voeten. Voel hoe je spieren zich aanspannen. Voel hoe je vingers het toetsenbord of telefoonscherm raken…

Tip 4:

Zet vraagtekens bij de gedachte dat je niet…..genoeg hebt? Is dat wel zo? Wordt je bewust van deze gedachten, wat denk je, op welk vlak zit jouw gevoel van schaarste? Kloppen deze gedachten eigenlijk wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *