Stress!

herfstbladeren

“Stress ontstaat als je bezig bent te vechten tegen de wereld of tegen wat je overkomt”

Hans Peter Roel in Ki-werkboek

Deze zin typeert wel mijn houding gedurende de afgelopen weken.

Ik heb de hele maand augustus vrij gehad en ik had mezelf beloofd om mijn vakantiegevoel lang vast te houden. Dus langzaam weer opstarten met niet al te lange dagen. De realiteit was echter dat ik van vakantie terugkwam met een slijmbeursontsteking in mijn heup.

Ik durf echt te zeggen dat ik nog nooit zoveel pijn heb gehad. Dus van relaxed starten was  niet zoveel sprake. Verder viel een nieuwe opdracht bij de Haagse Hogeschool ( HHS) tegen qua afgesproken uren ( lees drie keer zoveel werk!).

Dus ik had én enorme pijn én lange dagen én de worsteling dat ik op de bank zou moeten zitten voor mijn herstel ( wat ik dus niet deed).

Kortom een enorm verzet tegen mijn daadwerkelijke situatie en door de pijn en de enorme hoeveelheid werk was ik helemaal de controle kwijt over mijn leven. Ik voelde me super gestrest, en slachtoffer van alles. Ik had een kort lontje en voelde me ook erg labiel.

Het gevoel geen controle meer te hebben over mijn leven heb ik echt al heel lang niet meer gehad en ik was vergeten hoeveel stress dat geeft.

Ik was ook vergeten hoe je een soort tunnelvisie ontwikkelt. Ik moest en zou doorgaan en ik zag geen alternatieven.

De omslag kwam toen een collega op de HHS mijn worsteling zag en voorstelde om een rolstoel voor me te regelen. Zodat ik én kon werken én mijn heup rust kon gunnen. Dat kon ik op dat moment dus echt niet bedenken, hè!

Die rolstoel heeft ervoor gezorgd dat ik meer rust kon nemen, dus werd de pijn draaglijker en voelde ik meteen weer de controle terugkomen en kon ik weer keuzes maken om beter voor mezelf te zorgen.

Daarnaast lukte het me om de situatie steeds beter te accepteren. Het gaat inmiddels een stuk beter met me.  Maar ik zit inmiddels dan ook in week 8 van mijn slijmbeursontsteking en die is nog steeds niet weg. Wat een oefening in geduld zeg!

Grote les voor mij was weer: Het is beter met anderen over mijn probleem te praten zodat ik alternatieven aangedragen kan krijgen!

In deze nieuwsbrief tips over stress:

Tip 1:

Stop met vechten tegen jouw realiteit!

Het is zinloos, put je uit en leidt tot een continu hoog niveau aan stress. Pas je voorstelling aan aan de realiteit van elke dag, leer accepteren wat je overkomt. Gebruik je energie nuttig om te werken aan oplossingen i.p.v. het vechten tegen de realiteit. Uit Ki-werkboek van Hans Peter Roel.

Tip 2: Naar aanleiding van bovenstaande tip:

De zin: “het is zoals het is”, werkt voor mij altijd heel erg goed. Dat zeg ik dus de hele dag tegen mezelf als een soort mantra 😉

Tip 3:

Weet dat wanneer je gestrest bent, je al jouw spieren aanspant en hoog ademt, dat is een automatische reactie.

Dus het is belangrijk dat je ontspanningsoefeningen doet voor je lichaam. Je vindt op you tube een legio aan mogelijkheden. Zoek iets uit dat bij je past.

Verder is het belangrijk dat je weer goed in je buik gaat ademen. Klik hier voor mijn buikademhalingsoefening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *