Tijd voor bezinning!

waterlelie2

Hoe bezin jij je op jouw werk-privé balans?

Misschien heb je nog vakantie, of heb je het net gehad of heb je het nog tegoed. Hoe dan ook, de zomer en dan in het bijzonder de vakantie, is voor mij altijd een moment van bezinning. Dat gaat ook altijd zo veel makkelijker als je niet in je eigen omgeving zit. Door ergens anders te zijn leef je over het algemeen ook veel meer in het hier en nu. Je bent bezig om een nieuwe omgeving te verkennen. Je krijgt allemaal nieuwe indrukken en dit zorgt ervoor dat je veel makkelijker in het hier en nu kunt zijn. Dat zorgt dan ook voor ontspanning.

Met ontspanning komt voor mij ook altijd de tijd voor bezinning. Dat begint al meteen met het gevoel hoe ik die rust die ik nu voel, straks ook kan vasthouden. Dat lukt me altijd maximaal één tot drie dagen, met als dieptepunt een aantal jaren geleden toen ik op mijn werk kwam en ik binnen een uur mijn hele vakantiegevoel kwijt was.

Ik heb ook altijd allerlei voornemens: bijv. bijna geen tv meer kijken aangezien ik tijdens mijn vakantie zo geniet van géén tv, wauw wat duurt de avond dan eindeloos lang! Maar elk jaar opnieuw kom ik weer thuis en hou ik dat maar kort vol. Ach dat is ook de charme van vakantie 😉

Zoals je al in mijn vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen heb ik noodgedwongen al een periode van bezinning gehad. Ik heb een aantal keuzes gemaakt voor hoe ik  te werk wil gaan. Graag wil ik je hierbij wat tips geven om je te helpen om je te bezinnen over jouw balans tussen werk en privé:

Tip :

Pak een pen en papier en maak voor jezelf een lijst met alle activiteiten die jij gemiddeld in een week doet én de activiteiten die je zou willen doen en waar je nu geen tijd voor hebt. Je kunt bijvoorbeeld rubrieken maken: Werk/eigen bedrijf, partner, kinderen, huishouden, vrije tijd, hobbies, sociale contacten, uiterlijk, wensen, etc. (vergeet slapen en eten niet)

Vervolgens ga je eerst nadenken over jouw IDEALE verdeling. Zet achter de rubrieken hoeveel tijd je daarvoor zou willen besteden. Als je dit heel erg moeilijk vindt dan kun je nadenken wat je een reële tijdsverdeling zou vinden. Dus hoeveel tijd zou je aan het huishouden kwijt moeten/willen zijn? Hoeveel uren vind je reëel om aan je baan te besteden? Hoeveel uren vind je dat je moet/wilt investeren in je eigen bedrijf? Klaar? Mooi, leg het maar even neer.

Dan volgt het volgende onderdeel.

De reality-check:

Pak een nieuw vel papier. Schrijf de rubrieken over en vul nu de werkelijke uren in die je besteedt aan al die activiteiten. Wees eerlijk. Pak de agenda erbij. Tot slot laat je iemand die jou heel goed kent ook dezelfde lijst invullen over jou. Mijn ervaring is dat daar altijd hele verrassende dingen uitkomen.

Je hebt nu drie lijsten. Leg ze eens naast elkaar. Wat valt je op? Waar zit het verschil tussen jouw ideale plaatje en de realiteit. Wat zou je willen veranderen? Kies één activiteit uit en ga daar rustig de komende tijd over nadenken welke kleine stapjes je zou kunnen veranderen.

Het helpt als je een plan van aanpak maakt. Schrijf voor jezelf op wat het einddoel is. Beschrijf daarna welke stapjes je kunt doen om een begin te maken met dit doel. Leg het ergens neer zodat je er iedere keer wat bij kunt zetten. Wanneer je hier mee klaar bent, hang het dan zichtbaar ergens voor jezelf op. Zo zal je elke keer herinnerd worden aan je nieuwe doel en vooral aan de stapjes die je daar voor kunt gaan zetten.

Heel veel plezier en succes met jouw ontdekkingstocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *