Tips om lekker rustig aan je dag te beginnen.

`

Hoe sta jij eigenlijk op? Dat is een vraag die ik regelmatig aan vrouwen stel. Vaak hoor ik vrouwen zeggen dat ze dit zo lang mogelijk uitstellen. Ze zetten de wekker vroeg, maar drukken hem dan wel 3 of 4 keer op “snooze”, totdat ze echt niet langer meer kunnen blijven liggen. Ze springen hun bed uit en gaan met een noodgang onder de douche, kleden zich aan en beginnen eigenlijk al met een enorm gevoel van tijdgebrek aan hun dag. Ik kan je wel zeggen: dat neem je vervolgens de hele dag mee.

Andere variant die ik ook vaak hoor: “Als de wekker gaat dan blijf ik nog even in bed liggen. Dan pak ik mijn telefoon en check even face-book, email, nieuws.nu, “ etc. Dan val ik altijd even stil….. Wat een manier om aan je dag te beginnen zeg. Óf je krijgt de wereldproblematiek op je bordje terwijl je net een minuutje wakker bent, óf je bent al bezig met je werk en/of sociale contacten. Waar blijf jij, vraag ik me dan altijd even af.

Ik heb al bijna mijn hele leven een zeer uitgebreid ochtendritueel. Geboren uit pure noodzaak: ik heb ontzettende last van ochtendhumeur. Ik heb 1 ½ uur nodig voor mezelf voordat ik echt wakker ben en in staat ben tot communiceren met anderen. Inmiddels geniet ik er ook van. Ik neem rustig de tijd om wat oefeningen te doen om weer soepel te worden en in mijn lijf te komen. Daarna ga ik mediteren, douchen, aankleden. Vervolgens rustig aan het ontbijt en koffie en dan kan ik aan mijn dag beginnen.

Ik vertel vrouwen al jaren dat de manier waarop ze aan hun dag beginnen erg belangrijk is. Het bepaalt hoe je aan jouw dag begint en dat neem je meteen de hele dag met je mee.
Ik raad iedereen aan om de wekker wat vroeger te zetten om echt even tijd voor jezelf te nemen, om rustig op te starten. Probeer het maar eens, je zult een enorm verschil merken.

Tips om lekker rustig aan je dag te beginnen:

Tip 1:
Zet de wekker minimaal een kwartier vroeger dan je gewend bent. Voor degene die dat een onmogelijke taak lijkt, begin op zijn “kai-zens” en zet hem morgen 1 minuut eerder. Dit bouw je dan op met elke dag een minuutje eerder. Voor nieuwe lezers die nog nooit van Kai-zen gehoord hebben, in mijn blogarchief vind je vele items hierover.

Tip 2:
Wordt even rustig wakker. Wanneer de wekker gaat, kom dan overeind. Ga op de rand van je bed zitten en adem rustig en diep minimaal drie keer in en uit. Je kunt dit ook doen voor een open raam. Daarna rek en strek je even en dan ga je aan je dag beginnen. Wanneer jouw wekker morgen 1 minuut eerder gaat, dan doe je dit gewoon al 1 minuutje….

Tip 3:
Doe aan bedyoga.  Tara Stiles laat zien hoe je dat kunt doen, kost je slechts 3 minuten.
Klik hier voor haar filmpje:

Tip 4:
Neem de tijd voor je ontbijt en gun jezelf een kop thee en/of koffie. Heb je kleine kinderen, zorg dan dat jij een kop thee/koffie ophebt voordat ze wakker worden. Dat is vaak het enige momentje in het hele ochtendgebeuren voor jezelf…

Tip 5:
TREK JE TERUG IN STILTE:
Neem 5 minuten de tijd om je geest tot rust te brengen. Zet jouw telefoon uit. Vraag eventuele kinderen om je vijf kostbare minuten te gunnen zonder dat ze herrie maken. Merk in die stilte op hoe je ademhaling wordt beïnvloed door je angsten, je zorgen en je agitatie. De stilte brengt je in een ontspannen toestand, waar de geest tot rust kan komen. Je hoeft niets te doen, je hoeft nergens heen. Zo’n moment van stilte zet de toon voor de rest van een drukke dag.

Je kunt dit doen met je ogen open of dicht. De rustgevende werking van de stilte helpt je door elke enerverende situatie heen. Waar je ook bent, je kunt altijd terecht op dat innerlijke eiland van stilte en rust. Van je terugtrekken in stilte gaat een helende kracht uit. Gebruik die om je altijd en overal op je gemak te voelen.

Uit: 5 minuten voor jezelf 100 ochtendmeditaties van Brantley en Millstine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *