Vakantietijd: hoe vastgeroest ben jij?

p

Vakantietijd: ik vind het altijd heerlijk! Door de zon krijg ik extra energie, hierdoor ben ik ook ’s avonds actiever en neig ik eerder tot spontane acties. Dan wil ik ineens naar het strand om daar met mijn salade de zon te zien ondergaan.

Tijdens alle andere seizoenen wil ik ’s avonds gewoon rust en thuis blijven. Zo zien veel avonden er dus hetzelfde uit en dat vind ik ook prima. Ik heb nagedacht wat ik nou zo heerlijk vind aan vakantietijd en dat is toch eigenlijk de spontaniteit. Ik verras mezelf met ideeën en doorbreek daarmee mijn patronen.

Laatst werd ik me weer eens heel sterk bewust hoeveel vastgeroeste patronen ik wel niet heb ook in mijn vrije tijd!

Mijn echtgenoot en ik waren een weekendje weg en wij gaan bij aankomst altijd meteen een wandeling maken ( routine!)

Ik stond al helemaal in de startblokken toen hij aangaf: “we doen altijd zoveel, ik heb helemaal geen zin in een lange wandeling, ik ben moe en ik wil gewoon lekker zitten!”

Ha, geweldig! We ontdekten dat we in onze weekendjes weg de neiging hebben om heel veel te ondernemen, volgens vaste patronen waarvan we ons beiden eigenlijk nauwelijks bewust waren. Die patronen zijn in de loop der jaren zo gegroeid. We hebben uiteindelijk die hele middag doorgebracht op een terras en dat gaf ons beide veel energie. Een onbewust patroon was doorbroken. Nu bewaken we elkaar als de ander meteen weer in de doe-modus schiet, even  checken of we dit ook willen 😉

Vakantietijd zorgt er bijna altijd voor dat je even uit je dagelijkse patronen wordt gehaald. Dat is dan ook meteen een hele mooie mogelijkheid tot bezinning!

Deze e-zine staat dan ook in het teken van bezinning. Neem hem mee op vakantie en geef jezelf de ruimte en tijd om onderstaande vragen eens te beantwoorden:

Vraag 1:

Dikwijls maken we keuzes zonder na te denken over onze behoeften. Of we doen dingen op een bepaalde manier omdat we het zo geleerd hebben, of het is er zo’n beetje ingeslopen.

Vraag jezelf tijdens deze vakantie eens af:

Doe ik dingen op mijn manier om mijn eigen redenen, of omdat iedereen het doet?

Vraag 2:

Stel dat je inmiddels 95 jaar bent en je kijkt terug op je leven, vraag jezelf dan af: hoe heb jij jouw tijd besteed? Wat zijn jouw kwaliteiten, wat zijn jouw wapenfeiten?

Vraag 3:

Stel jezelf de vraag: wie ben ik? Probeer dan vooral te kijken naar het nu. Dus niet naar het verleden of naar de toekomst.

  • Wat doe je het meest?
  • Hoe besteed je je tijd?
  • Waar praat je over?
  • Wat doe je op een vrije dag?
  • Op welke persoonlijke waarde ben je het meest trots?
  • Waar zou je graag meer van willen hebben in je leven en waarom?
  • Waarvan zou je graag wat minder hebben en waarom?
  • Wat motiveert je? Is het geld, is het tijd? (Wanneer je weet wat je motiveert kun je dit inzetten).

 

( Bron: Rust in je hoofd van Donna Smallin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *