Weg met die pré-vakantiestress

bomenvanonderaf

Vorige week is de vakantie begonnen in mijn regio. Ik was donderdagavond bij de musical van leerlingen van groep 8 van de school waar ik werkzaam ben als schoolmaatschappelijk werkster. Na de musical is er altijd nog een hapje en een drankje voor de ouders. Tijdens het napraten hoorde ik opvallend vaak ouders vertellen, dat ze de volgende dag met volgepakte auto hun kind van school zouden ophalen, om dan linea recta door te rijden naar de vakantiebestemming.

Die vrijdagavond hoorde ik dat er ontzettend veel files waren in Nederland, blijkbaar waren ze niet de enigen met dit plan 😉 Ik vraag me dan altijd bij mezelf af waarom moet je meteen op vakantie op je allereerste vakantiedag?

Waarom gun je jezelf niet de tijd om even te landen, om even tot rust te komen voordat je op vakantie gaat. Iedereen die ik spreek is het werken zat. Die laatste week voor de vakantie is vaak nog erg druk vanwege alle deadlines en/of klussen die je af wilt hebben voor de vakantie. We willen alleen nog maar rust, maar in plaats van die rust ook even te nemen, moet er nog zoveel gedaan worden om meteen weg te kunnen.

Ik heb dit in het verleden ook gedaan hoor. Mijn absolute dieptepunt was de vakantie waarbij mijn man op zijn allerlaatste werkdag nog een ict-spoedklus had, hij laat in de nacht terugkwam en wij de volgende ochtend vroeg in de trein moesten zitten. Ik kan je wel zeggen, het heeft me wel een paar dagen gekost om echt in de vakantiestemming te komen hoor.

Wij doen het in ieder geval niet meer. Wij blijven minstens een dag of 3 à 4 thuis voordat we gaan reizen. Dit maakt echt een enorm verschil.

Dat is ook meteen mijn eerste tip:

Tip 1: Neem minimaal 1 à 2 dagen de tijd om eerst om te schakelen voordat je aan je reis begint.

Tip 2: Zorg dat je al van te voren begint met pakken. Maak een goede vakantie-checklijst en leg op een aparte plek al vanaf een week van te voren alles bij elkaar. Elke keer als je tijd hebt pakt je weer iets en leg je dat apart voor je vakantie.

Heb je nog geen vakantiechecklijst. Maak er dan nu een via http://www.lijstjesonline.nl/vakantie.html

Tip 3: Wees makkelijker.

Ben jij ook zo’n vrouw die het hele huis aan kant wil hebben voordat ze op vakantie gaat? Betekent dat ook de hele dag poetsen voordat je eindelijk weg kunt?

Probeer dit jaar eens wat makkelijker te worden. Dit is geen tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Probeer alles wat in het zicht is op te ruimen. Doe dit elke avond even 10 minuten vanaf een week voor je vertrekdatum. Maak  1 dag van te voren vervolgens minimaal schoon, zodat het er allemaal netjes uitziet. Zo kom je na de vakantie ook terug in een opgeruimd huis;-)

Tip 4:

Ga lummelen. Zorg dat je deze dagen ook even helemaal niets doet. Lukt dat niet voor je vakantie probeer er dan tijdens je vakantie een goede nieuwe gewoonte van te maken.

Lummelen is even helemaal niets doen. Geen afleiding zoeken. Boek weg, i-pad aan kant, gewoon voor je uit staren en bewust worden van je omgeving. Mochten er weer allerlei klussen ophoog komen in je hoofd. Glimlach dan om je gedachten en spring niet meteen op. Blijf lekker zitten..

Tip 5:

Wanneer je terug komt van vakantie, gebruik dan ook een à twee dagen om weer te landen. Ga niet meteen na een lange reis als een gek alles opruimen en wassen…..

Mocht het deze vakantie niet meer lukken, dan hoop ik dat jouw volgende vakantie met minder pré-vakantiestress begint.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *