Waarom blijven vrouwen langer gestresst dan mannen?

Zoals de trouwe lezers van mijn blog weten, ben ik vorig najaar in revalidatie geweest vanwege chronische pijnklachten en heb daar vele nieuwe inzichten opgedaan.

Mijn grootste inzicht was dat je brein na langdurige stress in de stressmodus komt te staan en dat die stressmodus uiteindelijk zorgt voor pijn- of vermoeidheidsklachten. Ook wanneer je je helemaal niet meer gestresst voelt, kan je brein nog steeds in de stressmodus staan! Dat was bij mij ook het geval.

Ik ben daardoor zo geïnspireerd geraakt, dat ik heb besloten om een opleiding voor stress-coach te volgen. Dat is voor mij wel een hele stap want ik ben al een tijdje uit de studeermodus én ik zit midden in de overgang en heb echt wel regelmatig concentratieprobleempjes 😉

Ik vind het leuk om af en toe over nieuwe weetjes te schrijven in mijn nieuwsbrief. Zo heb ik onlangs gelezen over het verschil in stressreacties tussen mannen en vrouwen:

Wanneer mensen stress ervaren maakt het brein standaard adrenaline en cortisol aan, dit is voor beide seksen gelijk. Mannen zijn jagers en wanneer zij stress ervaren gaan ze “vechten of vluchten”. Dat was is de oertijd logisch. Zij gingen op jacht. Ze moesten achter de prooi aanrennen of bij gevaar heel hard wegvluchten. Zowel de adrenaline als de cortisol zorgen onder andere voor een verhoogde hartslag en trekken de bloedvaten samen, waardoor ze heel hard kunnen rennen en direct kunnen presteren.

Vrouwen waren in de oertijd geen jagers. Zij zorgden voor de kinderen en de groep. Zo zijn vrouwen evolutionair gezien meer gefocust op bescherming bieden en onderhouden van relaties. Vrouwen voelen zich ook meer gestresst wanneer ze het gevoel hebben dat relaties bedreigd worden. Bij stress maken vrouwen naast cortisol en adrenaline ook andere hormonen aan, nl. oestrogeen en endorfine. Deze laatste twee hormonen onderdrukken juist de vecht- of vluchtreactie, want om de kwaliteit van relaties te verbeteren is het handig om te proberen het gesprek gaande te houden bij spanningen (niet vechten).  Zo is het ook niet verstandig om meteen weg te lopen bij een discussie ( niet vluchten).

Wat blijkt nu: de hormonen oestrogeen en endorfine onderdrukken ook het stress-stop-mechanisme ( het afremmen van de cortisolproductie) en daardoor duurt de stressreactie bij vrouwen dus ook langer. Vrouwen zijn daardoor veel kwetsbaarder voor stress gerelateerde stoornissen zoals: depressie, angststoornissen, migraine, buikklachten, spierklachten, chronische vermoeidheid en auto-immuunziekten…

Nou, voor mij vallen er wel een paar kwartjes. Ik hoop voor jou ook.

Dus neem regelmatig een time-out! Plan tijd in voor ontspanning en ook voor beweging. Zorg verder dat je je brein regelmatig ontstresst, door bijvoorbeeld een meditatie ( zie youtube, staat er vol mee) of het staren in een kaarsvlammetje. Dit laatste doe ik nu elke avond 5 minuten als onderhoud voor mijn brein. Zeg maar tandenpoetsen voor je brein 😉

Klik hier voor mijn blog over mijn revalidatieperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *